Kunstzinnig wonen, de kracht van kunst in huis

mimi met schilderij
aboriginal kunst en schilderij van Frouk Riemersma

Verzucht jij ook iedere keer “Hèhè, ik ben weer thuis! Wat is het toch heerlijk om weer thuis te zijn!’. Of…is jouw huis eigenlijk wel de plek waar je écht wilt zijn? Of is je huis toch meer een functionele ruimte dan een bron van inspiratie en energie? Dat zou echt een gemiste kans zijn.

Want wat mij betreft gaat het in de wereld van interieurontwerp niet alleen om meubels en verf; juist kunst heeft de kracht om een ruimte te transformeren van gewoon naar buitengewoon. In dit schrijven verkennen we het effect van kunstzinnig wonen en ontdekken we hoe kunst een creatieve warmte en expressie in je huis kan brengen. Kunst kan zelfs helend werken. Je krijgt wat tips over hoe je een huiselijke omgeving creëert die zowel je zintuigen prikkelt als je ziel verwarmt. Want juist omdat kunst zo persoonlijk is, ontstaat er meer verbondenheid met je huis.

Thuisgevoel en kunst

De meeste mensen verlangen naar een ‘warm nest’, een plek waar je jezelf kunt zijn, Lees verder… “Kunstzinnig wonen, de kracht van kunst in huis”

Art Based Learning, van kunst naar zelfinzicht

Art Based Learning, in dialoog met een kunstwerk
Museumsituatie ABL met kunst van Merel Jansen, Lam Gods.

Heb jij ook wel eens grotere of kleinere vragen waar je mee rondloopt? Waar je graag jouw authentieke antwoord of inzicht op wilt vinden? Bijvoorbeeld of je wel/niet wilt verhuizen of je met je werk wilt wisselen, iets wilt weten over de relatie met je partner? Kunst kan je hierbij helpen! Door van kunst te leren in plaats van over kunst.

Door in gesprek met een kunstwerk te gaan, vind je antwoorden of inzichten die al in jezelf zitten. Dit is wat Art Based Learning genoemd wordt. Hoe ABL werkt, waar het vandaan komt en wat de voordelen zijn, leg ik je in deze blog uit. Ook geef ik je een methode om dit zelf in vier stappen toe te passen.

Wat is Art Based Learning?

Art Based Learning is Lees verder… “Art Based Learning, van kunst naar zelfinzicht”

De vrijheid en de vrolijkheid van een eclectisch interieur

eclectisch interieur met strakke rode ronde bank en klassiek vloerkleed.jpg

Worstel jij weleens met de inrichting van je huis? Eigenlijk wil je een nieuwe stoel, maar moet je dan niet alles meteen veranderen? En wat te doen met dat kastje van oma waar je zo aan gehecht bent, maar dat zo ouderwets oogt vergeleken bij de rest?

Geen probleem. Door het vinden van de juiste balans en eenheid kunnen al die voorwerpen juist heel goed naast elkaar bestaan. Dit noemen we een eclectisch interieur en het is misschien wel de leukste woontrend die er is. Omdat eigen geen trend is en juist veel vrijheid biedt en jaren meegaat. In deze blog vertel ik je meer over de voordelen en hoe jij ook jouw interieur eclectisch kunt inrichten.

Wat is een eclectisch interieur? Lees verder… “De vrijheid en de vrolijkheid van een eclectisch interieur”

bevrijdingsdag, wat is vrijheid?

vliegende vogel
als beeld voor vrijheid  foto van Wilma Brouwer.

Bevrijdingsdag overpeinzingen

In dit blog laat ik je zien wat vrijheid en het dragen van je eigen emoties met elkaar te maken hebben. Hoe denk jij dat de wereld eruit zou zien als iedereen zijn eigen emoties zou kunnen dragen? Het mooie is dat het om vaardigheden gaat die te leren zijn! Maar hoe en waar kan je beginnen? Je kan die vraag ook aan je eigen wijsheid stellen. Ik doe dat met Art Based Learning. Dat is een bewezen methode waarin jij in een dag, in 4 gemakkelijke stappen, jouw antwoord of inzichten op jouw vraag vindt. Daarna kan je deze methode altijd toepassen voor een leven lang leren!

5 mei, bevrijdingsdag.

Ik word wakker lees, en word geraakt, door het nieuws over de massamoorden die in Servië plaats gevonden hebben door een kind van 13 en een van 21.

Deze kinderen leven in ‘vrijheid’.
Dat zou zo’n groot goed zijn en dat is het ook.
Maar wat is dan leven in “vrijheid”?

Deze jongens zijn waarschijnlijk belast met Lees verder… “bevrijdingsdag, wat is vrijheid?”

Kunstplanten: Een duurzame oplossing voor groen in huis.

Kunstplanten en bloemen zijn al lang niet meer de plastic bloemen uit de jaren 80. Tegenwoordig zijn kunstplanten steeds minder van echt te onderscheiden. Wat zijn nu de voordelen ten opzichte van echte planten en kunnen deze een duurzame oplossing voor groen in huis zijn? Lees verder… “Kunstplanten: Een duurzame oplossing voor groen in huis.”

kleur van het jaar 2023, iets voor jou?

5 wetenswaardigheden over kleur

Wil jij een nieuwe kleur in huis?
De nieuwe kleur van het jaar 2023 is net bekend gemaakt. Maar…lees eerst dit blog voor je aan de slag gaat! Hierin staan 5 belangrijke wetenswaardigheden over kleuren, kwaliteiten van kleuren, trendkleuren, jouw eigen kleur en hoe je die kunt vinden en last but not least; hoe kan je kleur veilig toepassen Lees verder… “kleur van het jaar 2023, iets voor jou?”

Een van mijn favoriete ontwerpers is Patricia Urquiola

moodboard zitelementen Patricia Urquiola
een greep uit haar ontwerpwerk
In dit blog leg ik je uit waarom ik dit voor mij zo is. Bovenstaand moodboard is een weergave van haar ontwerpwerk in de categorie  zitmeubelen. Om je vingers bij af te likken toch? En…het is zeker nog geen compleet beeld! De onderstaande uitspraak lees ik ergens op internet over haar werk;

Lees verder… “Een van mijn favoriete ontwerpers is Patricia Urquiola”

Voorpret! Maak een ontwerp voor je balkon!

Wat ga je deze zomer doen met je balkon zodat jij er zoveel mogelijk van kan genieten? Voor een duurzaam resultaat en voor de voorpret geef ik je de tip om een planning en ontwerp vooraf te maken om impulsaankopen en teleurstellingen te voorkomen. Een goed ontwerp start met Lees verder… “Voorpret! Maak een ontwerp voor je balkon!”

een lege kerstboom plek- wat nu?

Kerst is weer voorbij en na een paar dagen in januari wordt bij ons de kerstboom weer opgeruimd. Het voelt altijd even kaal zo zonder die kerstboom met lampjes. Ieder jaar moet ik er weer aan wennen. Herken je Lees verder… “een lege kerstboom plek- wat nu?”

Architectuurbiënnale Venetië 2021/Saraceno

How will we live together. Saraceno, Museo Aero Solar

Een openluchtmuseum gemaakt door Tomas Saraceno (Argentijnse kunstenaar) in samenwerking met gedetineerden. Gedetineerden hebben teksten, tekeningen e.d. op de gebruikte plastic zakken gemaakt Lees verder… “Architectuurbiënnale Venetië 2021/Saraceno”

architectuurbiënnale 2021 Venetië/ Beirut

Stone Garden van Lina Ghotmeh. Een voorbeeld van een nieuw samen-woonvorm.

Een jaar en een dag na de enorme explosie in Beirut, Libanon, is een mooie dag om de bijdrage van deze architecte in het zonnetje te zetten.
Op een mijl afstand van de explosie Lees verder… “architectuurbiënnale 2021 Venetië/ Beirut”

Architectuurbiënnale Venetië 2021

foto Wilma Brouwer. In Venetië 2021. ‘Vloeibare toekomst’.

Ik vind het leuk om jullie mee te nemen in de opbouw van deze expositie die nog tot eind november duurt. Er doen 112 exposanten mee. 46 landenpaviljoens in de Giardini en nog Lees verder… “Architectuurbiënnale Venetië 2021”

maatwerk gevraagd

Dit is een sfeerfoto van de serre van een vakantiewoning waarvoor een open opbergkast en een verrijdbare teken-werktafel gevraagd wordt tussen het bed en een deur. Dit zijn de spullen die erin opgeruimd moeten worden inclusief een bureautje. Het moet door de heer des huizes zelf gemaakt kunnen worden met materialen die ter plekke te verkrijgen zijn.

Zo trots op mijn kleindochter Ella!

Nadat Ella weer naar huis was heb ik heerlijk gespeeld met een foto en een tekenprogramma op de Ipad. Wil jij ook zo’n soort tekening van iemand uit jouw buurt, ik wil hem graag maken. Kost je nu maar 95 Euro voor een digitaal bestand. Wil je hem als foto uitgeprint hebben dan komen die kosten erbij.

kunst in de etalage!

Kunst in de etalage in Oldenzaal bij kindermodezaak Honkietonkie. Een jaarlijks terugkerend fenomeen waar ik voor het eerst aan mee doe. Normaal wordt dit afgesloten met een kunstmarkt. Helaas gaat dat dit jaar niet door in verband met corona. Het was mijn uitdaging om etalage en kunst één te laten worden. Wat mij betreft is dit gelukt ook al had ik de etalage alleen maar online gezien.

Fantasie opdracht deel 4

Zoals beloofd een indeling. Met plek voor veel gasten en een uitgebreide keuken. Een cinemahoek, en een u-vormige verdieping met zitjes in de ochtend en middagzon.  ’n Beetje saai nog wel die grijzige foto’s. Welke kleuren zouden jullie willen gebruiken? Dat is waar ik de komende week mee aan de slag ga.

Fantasie opdracht deel 2.

Op de enthousiaste reactie van Marike wordt het dus een woon-functie. Dank!

Een aantal collega-kunstenaars van mij hebben een fantasie-stel tot vorm laten komen. Ik stel jullie voor aan Michiel en Sanne, 38 en 30 jaar oud.

Zij hebben mogelijk Lees verder… “Fantasie opdracht deel 2.”

Diploma binnenhuisarchitectuur

diploma binnenhuisarchitectuur