Voorpret! Maak een ontwerp voor je balkon!

Wat ga je deze zomer doen met je balkon zodat jij er zoveel mogelijk van kan genieten? Voor een duurzaam resultaat en voor de voorpret geef ik je de tip om een planning en ontwerp vooraf te maken om impulsaankopen en teleurstellingen te voorkomen. Een goed ontwerp start met jouw inspiratie.

Deze foto verbeeld mijn inspiratie. Ik ben gek op de ruimte, het wuivende gras en de witte stammen en de ‘openheid’ van berkenbomen.

De volgende belangrijke stap is de vraag welke eisen mijn balkon stelt aan planten?

Mijn balkon is een smal modern balkon op het zuiden, met veel wind, een prachtig uitzicht en weinig water omdat wij veel weg zijn. Daarom heb ik de mogelijkheden van kunstplanten onderzocht. Ook willen wij kleine vogeltjes wat veiligheid bieden omdat dit heel graag geziene gasten bij ons zijn.

Kunstplanten zijn er zoveel tegenwoordig en ze zijn al bijna niet meer van echt te onderscheiden. Dat lijkt ideaal in ons geval. Internet en contact met een ‘plastic planten’ verkoper leren mij echter dat je in mijn geval (balkon op het zuiden) wel echt UV beschermde planten moet kopen omdat de kunstplanten anders binnen een jaar blauwig verkleuren. Dat is natuurlijk niet zo aantrekkelijk.

Die behandelde planten zijn best prijzig en lang niet alles is verkrijgbaar in deze UV bestendige buitenvarianten. Helaas dus ook niet de bomen of heesters die ik wil hebben. Mogelijk dat er met een maand of twee wel zoiets als een berkenboompje of een krentenboompje geleverd gaat worden want de beste man had er wel van gehoord… Ik ga het in de gaten houden want een goede kunstvariant is eigenlijk wel ideaal voor ons.

De bamboevariant  van 120 hoog spreekt mij het meeste aan maar die gaat in ons uitzicht staan. Verder zijn er vooral buxus en bonsai modellen, lavendel en groene, wat steviger grassen.

Conclusie; dit biedt nog niet wat ik wil maar het blijft zeker mijn aandacht houden want deze markt breidt zich snel uit.

 

Wat dan wel? Haalbaar is dat planten eenmaal per week water kunnen krijgen.

Op internet heb ik veel onderzocht op verschillende grassen, boompjes en heesters.

Wat gras betreft komt de stipa tenuiflora oftewel ‘ponytails’ er als meeste geschikt uit. Dit is het wuivende gras in de wind waar ik zo gek op ben. Zij zijn winterhard, kunnen tegen behoorlijk wat droogte en hebben lange tijd zo’n mooie zachtgelige kleur en altijd een hoge aaibaarheidsfactor.

Wat de mooie witte berkenboom betreft zou ik gaan voor de himalaya variant met die hele witte stammen. Dat zou kunnen, alleen is dat wel een investering en hij heeft best veel water nodig in een warme zomer. Door snoeien moeten we de berkenboom laag houden.

Er zijn best veel alternatieven, een pijnboompje op stam valt af vanwege de dichtheid, een sierkers op stam vanwege de kwetsbaarheid, dus uiteindelijk gaan wij voor een krentenboompje op stam omdat deze ook vrij goed tegen de wind kan.

Dan de potten.

Ik wilde een rode kubuspot voor het boompje en rechte kubusbakken voor het gras. Rood aardewerk is blijkbaar niet in de mode. Alles wat recht is, is grijs, wit of zwart. Wat je wel kan krijgen zijn bakken van cortenstaal maar die zijn weer te groot. Gelukkig hebben we toch nog wat kleine rode bakken gevonden en ik zoek verder naar een rode vierkante bak die er ook bij kan.

Deze blog wordt vervolgd met een foto over het resultaat en over een jaar hoor je of dit plan ook uitwerkt zoals gewenst!

Hieronder een computertekening van ons balkon als verbeelding hoe ik mijn balkon voor mij zie.

Wil je dat ik ook met jouw balkon meedenk? Neem contact op.

Wilma Brouwer is lid van het Interieurprofessionals Platform