bevrijdingsdag, wat is vrijheid?

vliegende vogel
als beeld voor vrijheid  foto van Wilma Brouwer.

Bevrijdingsdag overpeinzingen

In dit blog laat ik je zien wat vrijheid en het dragen van je eigen emoties met elkaar te maken hebben. Hoe denk jij dat de wereld eruit zou zien als iedereen zijn eigen emoties zou kunnen dragen? Het mooie is dat het om vaardigheden gaat die te leren zijn! Maar hoe en waar kan je beginnen? Je kan die vraag ook aan je eigen wijsheid stellen. Ik doe dat met Art Based Learning. Dat is een bewezen methode waarin jij in een dag, in 4 gemakkelijke stappen, jouw antwoord of inzichten op jouw vraag vindt. Daarna kan je deze methode altijd toepassen voor een leven lang leren!

5 mei, bevrijdingsdag.

Ik word wakker lees, en word geraakt, door het nieuws over de massamoorden die in Servië plaats gevonden hebben door een kind van 13 en een van 21.

Deze kinderen leven in ‘vrijheid’.
Dat zou zo’n groot goed zijn en dat is het ook.
Maar wat is dan leven in “vrijheid”?

Deze jongens zijn waarschijnlijk belast met een 2e generatie oorlogsverleden maar zeker met ouders en voorouders die hun eigen emoties niet hebben leren dragen. Die hun gevoelens maar afreageren op hun kinderen, bazen, overheden of noem maar op. Overigens wil ik deze ouders niet fout maken én hun gedrag niet goedpraten, het is waar wij in onze ontwikkeling als leefgemeenschap op aarde zitten.

3 generaties nodig om te leren omgaan met emoties

Rond 1995 volgde ik een opleiding beweging, dans en drama in werken met groepen.

Daar had ik een filosofieleraar, ik weet nog dat hij Frank heette, die vertelde dat het de opgave van deze generatie zou zijn om te leren omgaan met emoties. Dat om leren gaan met emoties zou drie generaties in beslag nemen zei hij.

Dat voelde zo waar voor mij.

gezichtsuitdrukkingen van kinderen in lampionnen optocht.
detail uit schilderij van Hans Baluscheck

Eigen pijn, verdriet en geluk dragen

Ik heb ook gemerkt in de jaren daarna dat dit niet gemakkelijk is. Wij zijn zo gewend om anderen verantwoordelijk te maken voor onze gevoelens en nu moet je je eigen pijn, verdriet, geluk of wat dan ook dragen. Niemand anders is verantwoordelijk voor je gevoelens dan jijzelf. Dus ook je partner, je kinderen, je vrienden, je baas of de regelgeving niet. Die kunnen zeker allerlei gevoelens bij je oproepen maar hoe jij erover denkt maakt hoe jij je daarbij voelt.

Ik weet nog dat ik mij als kind ook verschrikkelijk onmachtig kon voelen ten opzichte van mijn ouders. In mijn geval moest ik mijn eigen gevoelens onderdrukken want anders maakte ik het alleen maar erger. Onderdrukken was op dat moment helpend maar later kreeg ik daar last van omdat ik deze gevoelens vastzette in plaats van dat ze mee konden stromen en ontwikkelen. Omdat deze gevoelens zich niet meer mee konden ontwikkelen bleef mijn manier van omgaan met die gevoelens blijft op dat niveau, of lees heel jonge kinderleeftijd, hangen.

Ik ben benieuwd of jij ook dergelijke situaties herkend?
Eigenlijk leer je jezelf te verloochenen op die gevoelens die er thuis niet mochten zijn.
Welke gevoelens waren bij jou thuis taboe?

Omgaan met emoties is een vaardigheid

Het goede nieuws is dat ik ondertussen geleerd heb dat dit wel echt vaardigheden zijn. Als je het inzicht hebt en de verantwoordelijkheid voor jezelf op je eigen bordje wilt nemen, dan kan je boos zijn, woedend zijn, maar je hoeft het niet af te reageren op andere mensen zoals deze jongens in Servië het nu tot in het extreme gedaan hebben. In hun eigen machteloosheid, uitzichtloosheid en wanhoop hebben zij anderen en zichzelf nu in het ongeluk geworpen. Wat een onnodig leed daar weer geschapen is…

Vrijheid zit van binnen

Vrijheid zit van binnen. Vrijheid zit in jou, vrijheid is de verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn op je eigen bord te nemen. Niet gemakkelijk maar zeer de moeite waard om dit te leren!

Ik heb dit geleerd, en leer het nog steeds verder, met dank aan mijn leraren van Zijnsoriëntatie en nu aan Jeff Foster.

Art Based Learning

Ondertussen kan ik jou op weg helpen op een hele leuke en verrassende manier.
Namelijk via Art Based Learning.
Daarbij gebruiken we het museum en kunst als jouw vraagbaak.
Jij kan een vraag stellen van ontzettend existentieel tot aan heel simpel toe.

Hoe meeromvattend je vraag is, hoe dieper de inzichten en ervaringen.

Ik hoef je vraag niet te weten, ik wil alleen weten of jij de stappen goed maakt om tot je eigen antwoorden te komen met hulp van een kunstwerk.
Vervolgens kan je er je verdere leven mee vooruit en weet jij voor altijd hoe je kunst als vraagbaak kunt gebruiken om antwoorden op jouw vragen te krijgen.

Klinkt fantastisch toch! En dat is het ook!

Een dag museum van 11-17 uur uiterlijk, met een groep van 10 mensen maximaal, waarin we onszelf ook trakteren op heerlijke koffie, thee en lunch.

Gun jezelf deze dag!

Aanbod om in een dag deze ABL methode te leren toepassen

Omdat ik deze dagen nog aan het opzetten ben, en omdat ik nog reviews nodig heb over jouw ervaringen met deze methode, wil ik deze leer, ontdek en geniet-dag tegen een flink gereduceerde prijs geven. Namelijk voor 150 ipv 350 Euro. Inclusief koffie, thee en lunch! Exclusief toegang voor het museum. Daar kan je je museumjaarkaart voor gebruiken.

Voor dit bedrag leer je een gegronde en bewezen methode hoe je met de wijsheid in jezelf contact kan maken. In dit geval met kunst én jouw vraag als toegangspoort tot die wijsheid. Eenmaal geleerd kan je je leven lang leren omdat je dit altijd weer kunt toepassen. Je vindt je eigen antwoorden en inzichten op je eigen vragen. Echt waanzinnig!

Wil je op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in voor de ABL maillijst.

Meer lezen over ABL? Jeroen Lutters.