Worstel jij weleens met de inrichting van je huis? Eigenlijk wil je een nieuwe stoel, maar moet je dan niet alles meteen veranderen? En wat te doen met dat kastje van oma waar je zo aan gehecht bent, maar dat zo ouderwets oogt vergeleken bij de rest?
Geen probleem. Door het vinden van de juiste balans en eenheid kunnen al die voorwerpen juist heel goed naast elkaar bestaan. Dit noemen we een eclectisch interieur en het is misschien wel de leukste woontrend die er is. Omdat eigen geen trend is en juist veel vrijheid biedt en jaren meegaat. In deze blog vertel ik je meer over de voordelen en hoe jij ook jouw interieur eclectisch kunt inrichten.
Wat is een eclectisch interieur?
Een eclectisch interieur is een interieur dat is samengesteld uit verschillende stijlen, verschillende tijden en verschillende culturen.
Dat is kortweg de definitie die Wikipedia geeft. Mijn aanvulling daarop is: ‘en die naar jouw smaak en intuïtie is samengesteld’. Want dat is meteen ook het leuke van een eclectisch interieur: het is een zeer persoonlijke kijk op interieur waardoor jouw huis, jouw kamer meteen heel eigen voelt.
Mensen zijn zich vaak helemaal niet bewust dat ze al een eclectisch interieur hebben. Met onze liefde voor reizen en invloeden van andere culturen, het belangrijker worden van het individu en met alles wat wij tegenwoordig kunnen kopen, halen we van alles in huis dat in eerste instantie niet bij elkaar hoort, maar wat wel heel goed bij elkaar kan passen.
Zelf word ik altijd heel blij van zo’n ‘gecomponeerde’ eenheid. Blij van de schoonheid, van de verrassing, van de eigenheid en de originaliteit. Heerlijk. Het hoeft niet eens mijn smaak te zijn.
De voordelen van een eclectisch interieur
De interieurbranche kent in de basis drie hoofdstijlen: landelijk, klassiek en modern. Alle andere interieurstijlen vallen ook hieronder. Zo vallen bijvoorbeeld Scandinavisch en Ibiza onder landelijk, art deco en neoklassiek onder klassiek, en industrieel en minimalistisch onder modern. En dan zijn er nog veel meer stijlen die elkaar deels kunnen overlappen.
Kenmerk van landelijk is grovere lijnen, afgeronde vormen en natuurlijke kleuren. De klassieke stijl heeft fijnere lijnen, subtielere vormen en een wat gedemptere kleuren. En modern heeft juist weer strakke lijnen, is licht met neutrale kleuren met af en toe een felgekleurde uitschieter. Het kenmerk van iedere stijl is ook dat ze hierdoor vrij voorspelbaar zijn. Hoe mooi ook. En daarmee kan het maar zo zijn dat je er sneller op uitgekeken bent.
Een eclectisch interieur is juist niet voorspelbaar en dat heeft een hoop leuke voordelen:
Persoonlijk – Een eclectisch interieur is niet onder een stijl in te delen omdat dit om jou gaat. Om de dingen die je bezit waar je een emotionele binding mee hebt. Ongeacht uit welke stijlen, tijden en culturen die spullen komen. Maar gewoon omdat jouw spullen echt bij jou passen.
Vrijheid – Omdat je alleen spullen kiest die bij jou horen, heeft deze inrichtingsstijl dus een enorme vrijheid als kenmerk. Dat geeft op zijn beurt weer heel veel ruimte en je interieur kan altijd met je meegroeien.
Uniek – Wil je hetzelfde interieur als de buren, of wil je iets wat origineel is? Doordat het jouw eigen keuzes zijn is een eclectisch interieur altijd authentiek en daarmee uniek.
Flexibel – Het leuke is ook dat een eclectisch interieur makkelijk met jou mee kan veranderen. Als jij verandert, verandert het interieur gewoon met je mee. Doordat je andere elementen ineens belangrijker vindt. Dat kan heel geleidelijk gaan, dus zonder dat je ineens alles om moet gooien.
Duurzaamheid als bonus
Een bijkomend voordeel van een eclectisch interieur is dat het duurzaam is. Aan de ene kant omdat je heel goed bestaande elementen kunt inpassen – denk aan dat oude kastje dat je van je oma geërfd hebt of die leuke stoel uit de kringloop of antiekwinkel – aan de andere kant omdat je een goed eclectisch interieur niet vaak hoeft te veranderen. Juist omdat het zo goed bij jou past.
Mijn eigen ervaring is dat ik een interieur wat ik heb niet snel zat ben omdat het echt mijn eigen smaak is. Mijn veranderbehoefte is daardoor klein. Dit vindt eigenlijk alleen plaats bij verhuizingen en dan nog mondjesmaat. En omdat je niet meedoet met de allernieuwste woontrend hoef je ook niet alles na een aantal jaar in een klap te vervangen als er weer een nieuwe woontrend is.
Ook kun je soms met een kleine aanpassing een bestaand en geliefd item weer een frisse look geven, waardoor je het toch kunt behouden. Zo was ik laatst bij een klant die een-inderdaad niet zo’n mooie- vintage kast had, maar wel met mooie geslepen spiegels en heel veel praktische bergruimte. Zij wilden deze ruilen voor een PAX-kast van de Ikea. In dit geval heb ik voorgesteld om de kast te behangen wat nu ook gaat gebeuren.
Extravagant of ingetogen?
Mensen hebben vaak de verwachting dat een eclectisch interieur extravagant moet zijn. Dat kan ontzettend leuk zijn, maar gelukkig hoeft dat niet. Een eclectisch interieur kan ook ingetogen zijn en alles daar tussenin. Wat het van je vraagt is dat je durft te kiezen voor wat bij jou past. En mocht je het liefste extravagant willen maar dit nog niet helemaal durven, dan kan je je interieur, in jouw tempo met je mee laten ontwikkelen. Daar is niks mis mee.
Een voorbeeld van een rustig eclectisch interieur,
Een klant wilde meer rust in haar slaapkamer. Haar kamer was al rustig. Het enige wat onrustig was, was haar originele plankenvloer. Door hier voor marmoleum olijfgroen te kiezen met een fotowand van wuivend riet is haar wens naar meer rust ingewilligd.
- Eclectische interieurs zijn vaak visueel boeiende, levendige en interessante ruimtes die speels en spannend zijn en die je heel veel mogelijkheden geven om je artistieke voorkeuren te uiten.
Voor wie is een eclectisch interieur geschikt?
Een eclectisch interieur is in de eerste instantie erg geschikt voor mensen die ‘eigen’ willen zijn. Die hun intuïtie willen volgen, die niet bang zijn om te experimenteren en die de tijd willen nemen om hun waarneming en hun interieur te laten groeien. Creativiteit is een proces. Een spier die je kan ontwikkelen. Mijn ervaring is dat de meeste mensen wel spullen hebben waar zij om geven en vaak hebben de mensen ook smaak.
Wil je liever voor veilig kiezen, kies dan niet voor een eclectisch interieur, maar voor een van de klassieke woonstijlen of voor een bepaalde trend. Maar wil je juist een eigen interieur waar jouw persoonlijkheid in terugkomt en waar je je helemaal thuis voelt, dan is het leuk om eens te experimenteren met een eclectisch interieur.
Chaos voorkomen
‘Maar wordt het dan geen chaos?’ Die vraag krijg ik vaak als ik klanten vertel over de leuke voordelen van een eclectisch interieur. Ze zijn bang dat het een allegaartje van spullen wordt zonder eenheid. Wat ik ook zie is dat veel mensen er niet helemaal tevreden mee zijn maar de oplossing niet echt weten te vinden. En dat kan goed kloppen. Want het meest ingewikkelde van een eclectisch interieur is dat de inrichting in zijn totaliteit als een eenheid ervaren wordt. Dat het een aansprekend en logisch geheel is, ook al is het uit verschillende stijlen, tijden en culturen opgebouwd.
Het is goed om te realiseren dat er geen goed of fout bestaat bij een eclectisch interieur. Uitgangspunt is dat jij dingen hebt waar jij om geeft en dat jij je er prettig bij voelt.
Verder is het wel belangrijk om te zorgen dat je een bepaalde balans en eenheid creëert met de spullen die je hebt. Een goede woonstylist of interieurontwerper kan je daarbij helpen. Die kan de bestaande spullen net zo ordenen dat er rust ontstaat, terwijl het wel jouw stijl blijft.
Zo had ik een keer een klant die zelf beeldhouwen als hobby had. Overal in huis stonden door haar gemaakte beelden; plant, foto, beeld, plant, beeld, foto, beeld en zo ging het maar door. Dat is zonde! Niets van je mooie werk komt zo tot zijn recht. Samen zijn we gaan groeperen; beelden bij beelden, foto’s bij foto’s. Dat gaf al heel veel rust. Mettertijd is zij zelf keuzes gaan maken en heeft zij de minder mooie werken weggehaald waardoor de beelden die bleven ook echt de aandacht konden krijgen die ze verdienen.
Tips voor een eclectisch interieur
Wil je zelf aan de slag met een eclectisch interieur dan heb ik hier nog 6 praktische tips voor je.
1 – Bepaal de basis
Denk aan de vloer, muren, raambekleding, deuren en plafond. Dit vormt met elkaar het decor van je interieur, zoals dat heet. Als je bepaalde elementen wilt behouden, zoals de vloer, laat dan de kleur ervan terugkomen in je kleurenpalet. Dit heeft een grote invloed, aangezien het een groot oppervlak beslaat en kostbaar is om te vervangen.
Teken eventueel een plattegrond op schaal. (1:50 = 1 cm op je tekening is 1 meter in de werkelijkheid. Neem hierin deuren, ramen, draairichtingen en vaste elementen als haarden mee. Hoe is de ligging ten opzichte van de zon? Je inrichtingselementen kan je ook op schaal tekenen en er net zolang mee schuiven tot de indeling je bevalt.
2 – Maak een inspirerend moodboard
Het doel van een moodboard is helder krijgen waar jij van houdt. Heb jij een moodboard waarvan de sfeer jou bevalt, dan kan je die gaan analyseren maar dat komt later. Verzamel eerst zonder na te denken, allerlei foto’s en afbeeldingen van alles wat jou aanspreekt, wat je mooi vindt en waar je van droomt.
Haalbaarheid en realiteit zijn in deze fase niet belangrijk. Gebruik digitale platforms zoals Pinterest of knip en plak uit tijdschriften en kranten. Dat hoeven zeker niet allemaal interieurs te zijn. Zoek ook op trefwoorden die je interesseren, zoals bijvoorbeeld je hobby’s, kunst, sport, vakantielanden, en creëer een moodboard dat een door jou gewenste sfeer weerspiegelt.
3 – Hergebruik en pas eventueel aan
Bepaal welke spullen je wilt behouden, hergebruiken en aanpassen. Let op de kleuren die hierin aanwezig zijn. Groepeer ze op basis van kleuren en vormen in groepen bij elkaar, zoals vazen, foto’s, planten of andere verzamelobjecten. Alles waar je echt belang bij hebt kan een plek vinden in je eclectische interieur.
4 – Durf te experimenteren en geef jezelf wat tijd
Veel combinaties voelen misschien in eerste instantie niet juist aan, maar laat het even. Observeer het bij tijd en wijle en ervaar wat je over een week ervan vindt. Laat je intuïtie spreken. Speel met de opstelling, voeg items toe of haal ze weg, Dit proces vereist aandacht en geduld en de antwoorden zullen geleidelijk aan duidelijk worden.
5 – Creëer ‘focal points’ in je ontwerp
Richt de aandacht op specifieke elementen die direct de aandacht trekken wanneer iemand binnenkomt. Niet alles kan de volle aandacht krijgen, dus maak bewuste keuzes. Wil je de nadruk leggen op een prachtig uitzicht, een kunstwerk of iets anders? Zorg ervoor dat de omgeving en je interieur dit ondersteunen.
6 – Laat je moodboard een leidraad zijn
Analyseer zorgvuldig wat er opvalt in je moodboard. Welke kleuren, vormen en sfeer komen het meeste naar voren? Zouden deze kunnen kloppen met jouw kleur, vormen en sfeer voorkeuren op dit moment? Zo ja, laat je moodboard dienen als inspiratie en leidraad bij het creëren van jouw eigen unieke eclectische interieur. En zo nee, wat mis je nog? Pas dit aan jouw voorkeuren aan. Kies een keurenpalet, kies een vormentaal en kies een sfeer die je wilt laten overheersen en de rest past erin. Bijvoorbeeld 60 % modern, landelijk of klassiek en met de rest kan je spelen.
Lef, balans en vrijheid
Met de juiste aanpak en een vleugje lef kan iedereen een prachtig eclectisch interieur creëren dat zijn of haar interesses weerspiegelt en daarmee echt bij jou past. Het draait vooral om het vinden van de juiste balans en harmonie tussen verschillende stijlen, kleuren en vormen, terwijl je trouw blijft aan je eigen smaak.
Tot slot: durf te experimenteren, vertrouw op je intuïtie en geniet van de vrijheid die een eclectisch interieur biedt. Geef je interieur de tijd om te groeien en wees trots op de unieke uitstraling die je hebt gecreëerd.
Wil je het samen doen?
Natuurlijk is er ook altijd de mogelijkheid om het samen met anderen te doen.
Groepscursus Kunstzinnig Wonen; een interactieve live cursus in Arnhem waarin je zelf leert ontwerpen.
Individueel: Heb je graag een klankbord, weinig tijd of kom je ergens niet naar tevredenheid uit, dan kan er ook altijd nog een professional met je mee kijken.
Bijvoorbeeld interieurontwerp bureau WBKI, info@wilma-brouwer.nl of neem eerst nog een kijkje op mijn website: www.wilma-brouwer.nl Whatsapp kan ook. 0031-(0)6-53791641