kleur van het jaar 2023, iets voor jou?

5 wetenswaardigheden over kleur

Wil jij een nieuwe kleur in huis?
De nieuwe kleur van het jaar 2023 is net bekend gemaakt. Maar…lees eerst dit blog voor je aan de slag gaat! Hierin staan 5 belangrijke wetenswaardigheden over kleuren, kwaliteiten van kleuren, trendkleuren, jouw eigen kleur en hoe je die kunt vinden en last but not least; hoe kan je kleur veilig toepassen in je interieur?

Als trendkleur kies ik het net uitgekomen palet van flexa voor 2023 die belangrijk is in onze beroepsgroep als ontwerpers.

Van mijn afgelopen vakantie heb ik foto’s ter illustratie en inspiratie uitgezocht om dit blog mee te verluchtigen.

Het Lush palet van flexa voor 2023. Een mooi palet vind je niet?

1. Hoe komt een trendkleur tot stand?

Een trendkleur komt tot stand doordat een groep mensen bij elkaar gaan zitten en kijken wat er vanuit het wereldgebeuren op ons afkomt. Van daaruit interpreteren zij wat onze behoeften zullen zijn. Op basis van kwaliteiten van kleuren komen zij zo tot een keuze.

De ‘gele’ kleur in de foto hierboven, links in beeld, is de trendkleur voor 2023 die de mooie naam ‘wild wonder’ heeft meegekregen. Het zou ons verbinding geven met het wonder van de natuur en deze kleur heeft een gunstig effect op mentaal herstel. Dat klinkt wel goed in deze roerige tijden.

In deze foto zit bijna het hele palet. De gele kleur is de kleur van het graan. Geel met een zweempje groen erdoor.

Een trendkleur draagt dus een soort tijdsbeeld in zich. Daar is best iets voor te zeggen lijkt mij.

2. De kwaliteiten van een kleur.

Er is heel veel onderzoek naar kleur gedaan. Veel grafisch ontwerpers passen deze kennis dan ook toe in het maken van logo’s en dergelijke. Zo straalt blauw onder andere vertrouwen en stabiliteit uit. En rood bijvoorbeeld heeft een signaalfunctie. En ga zo maar door. Hele boeken zijn erover vol geschreven.

 

Maar… die boeken hoef je niet te lezen. Je kunt het jezelf ook voorstellen. Dat is zelfs beter omdat belevingen ook individueel zijn. Want als ik je vraag om je voordeur voor je te zien dan “zie’ je die toch?

Ik heb geen idee hoe dit werkt maar het werkt.

Stel je dan maar eens voor dat je in een ruimte bent die geheel blauw is. Neem eens waar, is het er eerder licht of is het eerder donker? Wat voor kleur blauw zie je? Is die kleur eerder zacht of juist fel, is de kleur stabiel of veranderlijk? Stel je open voor wat je ziet en ervaart en wat die kleur met je doet. Ervaar je de ruimte dicht om je heen of wat verder weg? Wat er ook opkomt het is altijd goed want het is jouw beleving.

Doe dan hetzelfde met rood.

Ervaar je een verschil? Laat het mij weten.

Welke kleur zou jij eerder in jouw logo gebruiken? Geel, groen, rood of blauw? Want wat wil je communiceren met deze kleur? Dit is mijn logo.

Klopt het dat je aan mijn logo kunt zien dat ik gek ben op kleur?
Deze is zo’n 4 jaar terug gemaakt en de kleuren heb ik in 5 minuten op de vormen gezet.
Hij klopt nog steeds voor mij en ja, ik ben gek op kleur.
Ook op zwart, wit en grijs trouwens.
Ik hou van heel veel kleuren en kleurcombinaties.

Voor jouw ruimten werk ik het liefste met de kleuren waarin jij je thuis voelt.
Ik ben altijd op zoek naar wat jouw kleuren zijn omdat ik er ook vanuit ga dat je je daar langer lekker bij voelt dan bij een trendkleur die meer een tijdsbeeld weergeeft en wat algemener is.

3. Hoe vind je jouw kleur?

Daar zijn meerdere manieren voor.

Als interieurontwerper is kunst mijn specialiteit en ik vind het dan ook leuk om met kunst te werken. Ga eens naar een museum wat je leuk lijkt. Neem een half uur of een uur de tijd om er redelijk snel doorheen te lopen. Dat is een relatief korte tijd waarin je de kunst die je ziet ook relatief snel moet bekijken. Laat dan de kunst voor wat het is en ga lekker wat drinken.

Terwijl je daar zit laat je een kunstwerk in je opkomen. Het eerste wat in je opkomt is OK. Ga dan nog eens terug naar dat kunstwerk en bekijk het eens op zijn kleuren. Alles is kleur! Of het nou zwart-wit, lichaamskleur, foto, beeld, schilderij, het maakt niet uit is.

Wat is voor jou de hoofdkleur? Welke kleur spreekt jou aan? Geeft die kleur je een positief gevoel? Stel je dan voor dat je in een ruimte bent met deze kleur. Wat doet dat met je? Welk effect heeft dit op je? Is dat een effect wat je in jouw huis zou willen hebben? Mocht je meerdere kleuren willen kies dan kleuren uit dit kunstwerk die jij mooi vindt combineren met jouw hoofdkleur.

Ik word steeds nieuwsgieriger. Ik zou het leuk vinden als je mij laat weten hoe dit voor jou uitpakt?

4. Het lastige van kleuren.

Iedere kleur heeft zijn eigen trillingsgolf. Deze zijn veranderlijk onder verschillende soorten warm of koud licht: Daarmee heb je te maken in hoe je ruimte ligt. Op het noorden, oosten, (koud) zuiden of westen (warm)?
En kleurvlakken beïnvloeden elkaar ook onderling.

Daarom raad ik je aan om je hoofdkleur en je combinatiekleur op een groot vlak (m2) te schilderen en die ’s morgens, ’s middags en ’s avonds met elkaar, in de ruimte waarin zij komen te bekijken.

Kijk eens wat de kleuren rood en groen met elkaar doen in deze foto door of het rode of het groene af te dekken met je hand.

5. Hoe meerdere kleuren toe te passen?

Een veilige manier is om kleuren ton sur ton toe te passen.
Zoals het water op deze foto verschillend kleurt in lichte en donkerder vlakken.

Een spannender manier is om met contrasten te werken.
Ik geloof dat je daar ook minder snel op uitgekeken raakt.

Daarbij vinden kleuren het fijn om terug te komen. Dat maakt verbinding.

In deze ruimte zie je dat de kleuren min of meer ton sur ton zijn toegepast maar het roze/oranje uit het schilderij komt terug in het roze/oranje van de bank op de voorgrond. En dat is fijn.
Hierin is heel geraffineerd contrast ingebracht waardoor je er ook niet snel op uitgekeken raakt.

Met deze wetenswaardigheden over kleur kun je lekker aan de slag.

Mocht je willen dat ik, samen met jou, jouw persoonlijke kleur uitzoek?
Ik doe dat graag! Ook als je hele spannende dingen wilt.

Kijk even verder op mijn website www.wilma-brouwer.nl/contact

Ik ben lid bij dit platform voor interieurprofessionals; https://www.advies.interieurprofessionalsplatform.nl