Kunstplanten: Een duurzame oplossing voor groen in huis.

Kunstplanten en bloemen zijn al lang niet meer de plastic bloemen uit de jaren 80. Tegenwoordig zijn kunstplanten steeds minder van echt te onderscheiden. Wat zijn nu de voordelen ten opzichte van echte planten en kunnen deze een duurzame oplossing voor groen in huis zijn?

Langzaam de overstap maken naar kunstgroen
Vorig jaar heb ik al uitgebreid naar kunstplanten gekeken (link naar een ouder blog) dus wat deed ik toen mijn kokospalm het begaf na 5 jaar trouwe dienst? Ik heb een kunstplant gekocht. Dat kost wat maar dan heb je ook wat. Voor deze plant van 180 cm hoog was ik ongeveer 220 Euro kwijt. Maar ik kan hem gelukkig wel rustig een paar maanden zonder verzorging achter laten en zeg nou zelf, hij ziet er toch echt goed uit!

Binnenshuis kan hij ook goed in de zon staan zonder te verkleuren. Dat is in ieder geval wat ze bij easyplants zeggen, waar ik de plant gekocht heb. Ik probeer het uit in ons appartement op het zuiden en ik hou je op de hoogte.

Kunstbloemen

Bij easyplants, waar ik deze plant heb gekocht, hadden ze ook wat kunstbloemen. Daar heb ik nu mijn tulpenvaas mee opgetuigd. Ik vond het best ingewikkeld om hier een mooie compositie van te maken. Je wilt immers ook de vaas blijven zien. Het is wel een leuke manier om het bloemschikken spelenderwijs mee te oefenen.

Voordelen

 • Geen onderhoud: Kunstplanten hebben geen water, zonlicht en voeding nodig.
 • Duurzaam: Over het algemeen gaan ze langer mee dan echte planten. Ideaal als je een wat minder groene vingers hebt zoals ik.
 • Geschikt voor elke ruimte: Kunstplanten kunnen overal worden geplaatst, ongeacht de hoeveelheid zonlicht of de temperatuur. Dit maakt ze ideaal voor elke kamer in huis, inclusief badkamers en keukens.
 • Veilig voor huisdieren: Veel planten zijn giftig voor huisdieren, maar kunstplanten zijn volledig veilig en veroorzaken geen gezondheidsproblemen voor huisdieren.

 

Nadelen

 • Als je niet regelmatig wisselt kijk je lang naar dezelfde bos.
 • Het plastic afval.

De preziese verhouding afval en vervuiling weet ik niet. Ik weet wel dat ik heel lang met plastic bloemen doe. Dus intuïtief denk ik dat ik heel wat pesticides en CO2 uitspaar door geen verse bossen bloemen meer te kopen. Hoe mooi ze ook zijn.

Nog extra

 • Kunstbloemen zijn perfect voor het toevoegen van kleur en schoonheid aan elke ruimte.
 • Echte bloemen zijn prachtig maar zo milieuonvriendelijk en zeer waarschijnlijk ook ziekmakend (denk aan parkinson en andere aandoeningen aan ons zenuwstelsel en natuurlijk aan de longen) dat ik ze eigenlijk niet meer wil kopen.
 • Kunstplanten op de muur zijn bovendien een heel goed idee om de akoestiek te verbeteren in een ruimte. Deze kunnen ook buiten als erbij vermeld staat dat ze UV licht bestendig zijn.
 • Er zijn ook al zaken die eens in de zoveel tijd je bloemen, en misschien ook wel je planten, om komen wisselen zodat je niet eeuwig tegen dezelfde bos of plant aankijkt.
 • Onderzoek wijst uit dat kunstplanten hetzelfde rustgevende psychologische effect hebben dan echte planten.

Al weet ik het niet voor 100% zeker, mijn intuïtie zegt mij dat kunstplanten en bloemen binnenshuis beter zijn voor het milieu. Ben je milieubewust? Ben je geen goede plantenverzorgster? Zoek je een onderhoudsvriendelijke optie voor groen in huis, overweeg dan om kunstplanten te gebruiken. Iedere plant die bij mij doodgaat wordt vervangen door een kunstplant.

link naar een blog over balkonplanten