Kunstzinnig wonen, de kracht van kunst in huis

mimi met schilderij
aboriginal kunst en schilderij van Frouk Riemersma

Verzucht jij ook iedere keer “Hèhè, ik ben weer thuis! Wat is het toch heerlijk om weer thuis te zijn!’. Of…is jouw huis eigenlijk wel de plek waar je écht wilt zijn? Of is je huis toch meer een functionele ruimte dan een bron van inspiratie en energie? Dat zou echt een gemiste kans zijn.

Want wat mij betreft gaat het in de wereld van interieurontwerp niet alleen om meubels en verf; juist kunst heeft de kracht om een ruimte te transformeren van gewoon naar buitengewoon. In dit schrijven verkennen we het effect van kunstzinnig wonen en ontdekken we hoe kunst een creatieve warmte en expressie in je huis kan brengen. Kunst kan zelfs helend werken. Je krijgt wat tips over hoe je een huiselijke omgeving creëert die zowel je zintuigen prikkelt als je ziel verwarmt. Want juist omdat kunst zo persoonlijk is, ontstaat er meer verbondenheid met je huis.

Thuisgevoel en kunst

De meeste mensen verlangen naar een ‘warm nest’, een plek waar je jezelf kunt zijn, je op je gemak voelt, je veilig voelt, graag bent, kunt opladen, geïnspireerd wordt, een plek waar je je geborgen voelt, enzovoort. Een plek waar je uitgenodigd wordt om te doen wat je wilt. Dit zijn de zaken die ons een echt thuisgevoel geven.

Meer verbondenheid met je huis vergroot je thuisgevoel. Kunst kan een krachtig middel zijn om dit gevoel te versterken, omdat het bijdraagt aan een gevoel van schoonheid, inspiratie en emotionele verbinding. Kunst maakt jouw woning uniek en heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand.

Redenen waarom bepaalde kunstwerken je aanspreken, kunnen sterk variëren. De een kiest voor esthetiek, de ander voor dagdromen, en weer een ander voor diepgang, eigen herinneringen, belangrijke mensen/familie, reisfoto’s, souvenirs, enzovoort. Waar je ook voor kiest, als het jou gelukkig maakt, is het goed. Dat is de band die we zoeken.

Een thuisgevoel draagt bij aan geluk

“Het GoodHome-rapport uit 2019 geeft aan dat een fijn thuisgevoel bijdraagt aan jouw geluk. Geestelijke gezondheid staat op nummer één met 17%. Je huis staat op de tweede plek als factor die bijdraagt aan jouw geluk, met 15%. Je huis staat zelfs boven fysieke gezondheid (14%), inkomen (6%), werk (3%) en gezinssituatie (3%). Deze score verrast zelfs mij als interieurontwerper, ondanks dat ik iedere keer weer zo geniet van mijn thuiskomen. Maar als ik erover nadenk, klopt het wel. Ik ben benieuwd hoe dat voor jou is?”

Een korte verkenning van jouw thuisgevoel

Thuisgevoel kan dus te maken hebben met comfort, veiligheid en geborgenheid. Het is het gevoel van vertrouwdheid en ontspanning dat je ervaart wanneer je je in je eigen huis bevindt.

 • Wat betekent ’thuis’ voor jou? Is het bijvoorbeeld een toevluchtsoord, een plek om te ontspannen, een creatieve ruimte, of iets anders?
 • Wat zijn je favoriete herinneringen aan je huidige, vorige of andere woningen? Denk aan bijvoorbeeld een gezellige open haard of een zonnige keuken waar je graag tijd doorbracht.
 • Kijk eens rond in je huidige ruimte, welke plek of ruimte roept bij jou het sterkste thuisgevoel op? Waardoor komt dat?

Welke kunst heb je al?

Heb je al kunst in huis? Of voorwerpen waarmee je een emotionele band hebt? Welke kleurenpaletten zie je daarin? Grote kans dat ze aansluiten bij jouw voorkeurskleuren.

Daarom kijk ik als interieurontwerper bij inrichtingsvragen zeker naar de aanwezige kunst. Als de kleurenpaletten jou bevallen kan dit heel goed dienen als inspiratiebron en uitgangspunt bij de inrichting van je huis. Hier heb ik een bureau in dezelfde kleuren geverfd.

kleurenpalet naar kleuren van bureau
Immodelle van Van der Ster

Het kan ook zijn dat je nog geen idee hebt waar je van houdt. Dat is niet gek, daar hebben heel veel mensen moeite mee. Het belangrijkste is dat je begint bij wat je nu aanspreekt, onafhankelijk van anderen of oordelen. Bezoek musea, kijk online en in bladen die je aanspreken en vertrek vanuit jouw interesses. Verzamel foto’s en maak een moodboard van alles waar je momenteel van houdt. (Een moodboard is een verzameling foto’s die met elkaar een door jou gewenste sfeer weergeven). Daar is vast een rode lijn in te ontdekken.

Wat doet de energie van de kunstenaar in huis

Kunst heeft de eigenschap energie en emotie uit te stralen en over te dragen aan degenen die het waarnemen. Dit wordt aangeduid als de ‘energetische overdracht’ van kunst. Het idee is dat kunstwerken niet alleen visuele elementen bevatten, maar ook de emoties, intenties en energie van de kunstenaar in zich dragen. Wanneer je naar een kunstwerk kijkt, verbind je je, bewust of onbewust, met de emotionele en energetische aspecten. Kunst kan ons inspireren, troosten, uitdagen en aanzetten tot reflectie, dit alles dankzij de kracht van visuele expressie in beeld en vorm.

Mijn eigen ervaring met de energie van kunst

In mijn ervaring raakt iets wat mij aanspreekt, ook iets in mij dat gezien wil worden. Kunst kan mij inspireren. Wanneer ik naar kunstwerken kijk, ontdek ik nieuwe aspecten, perspectieven, prikkel ik mijn verbeelding en kan het diepere gevoelens oproepen. Als je zelf eens wilt ervaren wat kunst met je kan doen, ben je van harte welkom op een workshop Zelfinzicht door Kunst als een onderdeel van Art Based Learning. Onderaan vindt je een link om er meer over te lezen.

Ook bij het zelf maken van kunst is het mijn ervaring dat ik een vergelijkbare weg bewandel, maar dan in omgekeerde volgorde. Ik begin met materialen die mij aanspreken. Op een gegeven moment weet ik niet meer hoe ik verder moet. Dat is het moment om mijzelf af te vragen waar dit beeld in wording over gaat en wat het nog nodig heeft. Daardoor weet ik ook wanneer het af is.

beelden in huis
Beelden van Wilma Brouwer

Na verloop van tijd kan ik verzadigd raken van een bepaald kunstwerk. Zo heb ik al bijna 20 jaar het bovenstaande schilderij van Van der Ster in huis en ik ben er echt verknocht aan geweest. Ondertussen wordt mijn gehechtheid minder en zou het mogen wisselen. Dan is dit thema blijkbaar voltooid. Is gezien wat gezien wilde worden en dan is gebeurd wat er gebeuren moest. Er is weer iets in mij geheeld. Net als het leven is dit een voortdurend proces, en daar geniet ik van.

Kunst geeft bezieling aan je huis

Kunst geeft dus bezieling aan je huis, aan datgene wat jou bezielt en bezighoudt. Het draagt bij aan je welzijn en gezondheid. Kunst helpt bij het creëren van sfeer: van een oase van rust, waar kunst wordt gebruikt om een ontspannen en harmonieuze omgeving te creëren, tot aan een dagelijkse bron van inspiratie met schoonheid en betekenis, afhankelijk van de gewenste sfeer in de verschillende ruimtes. Gelukkig is kunst en creativiteit in alle prijsklassen toepasbaar, van reproducties en zelfgemaakte kunst tot aan zeer prijzige stukken. Maar… je krijgt er veel genot en meer voor terug.

Wil je zelf de kracht van kunst ervaren?

Wil je zelf ervaren wat kunst met je kan doen? Op 8 juni 2024 is er een workshopdag Zelfinzicht door Kunst in Arnhem onder mijn leiding. Je kunt je aanmelden via deze link.

Als je jouw eigen woning kunstzinniger wilt inrichten, ben je bij mij aan het juiste adres. En je bent ook op de juiste plek als je jouw eigen kunstzinnige woonontwerp wilt creëren. Op donderdagavond 16 mei 2024 begint er weer een cursus ‘kunstzinnig wonen; maak je eigen kunstzinnige woonontwerp’. Dit is een interactieve cursus waarin je aan de slag gaat met je eigen project. Als dit je interesseert, vind je het vast leuk om ook dit blog te lezen over de vrijheid en vrolijkheid van een eclectisch interieur. Wil je je meteen aanmelden dan kan dat  hier.

Je kunt je ook aanmelden voor mijn e-maillijst. Op die manier blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, cursussen, workshops en je doet veel inspiratie op. Ik ben van plan ook een online aanbod te ontwikkelen in 2024.

In de voetnoot vind je nog een you tube filmpje over het onderzoek naar je thuisgevoel en geluk

Voetnoot:
You tube filmpje over the GoodHome report 2019
Geluk is dichter bij huis dan wij denken.

 

 

5 reacties op “Kunstzinnig wonen, de kracht van kunst in huis

 1. Dank je Wilma voor deze blog. Voor mij is kunst onmisbaar in ons huis. Het geeft veel positieve energie. Maar niet alleen kunst maar ook kleuren, materialen en stoffen die in huis gebruikt zijn geven mij het “ thuis” gevoel

  1. Hoi Arianne,
   Hoi Arianne, Ja, het thuisgevoel is een totaalplaatje, kleuren, geuren en gevoelssensaties spelen hier allemaal hun rol in, evenals gebruikersgemak. Kleuren beïnvloeden ook je ‘zijn’. Zo bleek per toeval dat in een gevangenis meer agressie was op de rode en gele afdeling dan op de blauwe en groene afdeling. Zo kan je kleur gericht toepassen voor gewenste effecten.
   Maar met de kracht van kunst bedoel ik nog iets verfijnders; namelijk dat kunst die je raakt, ook echt iets in jou kan helen, zowel bewust als onbewust. Vaak ervaren we dat als positieve energie, zoals je dat zo mooi beschrijft. Zou dat kunnen kloppen? Ik hoor het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *