paaseieren verven met rode kool

eieren verven met rode kool
Op paasochtend nog snel even je paaseieren verven? Dat kan met bovenstaand resultaat! Easy en kunstzinnig!

Het recept

De benodigdheden zijn; een rode kool, hardgekookte eieren en een scheutje azijn. In een pannetje laat je gedurende een half uur een in reepjes gesneden rode kool zachtjes koken met een scheutje azijn. Haal de rode kool eruit en doe de hard gekookte eieren in de vloeistof die overblijft, met weer een scheutje verse azijn voor de hechting. Hoe langer je de eieren in de vloeistof laat liggen hoe blauwer de witte eieren worden en hoe zwarter de bruine eieren. Het lichtblauwe ei is er al na een kwartiertje uitgehaald en de meest donkerblauwe na 3 uur.

Daar bovenop heb ik deze eieren nog versierd met elastiekjes of met platte peterselie. De peterselie leg je op het ei (een nat ei gaat makkelijker) en daaromheen bind je vervolgens een pantykousje zodat de peterselie blijft zitten. Uiteraard kan je dat met verschillende kruiden of bloemetjes doen.

Kadotip

Bovendien heb ik veel geverfde eieren kado gedaan wat leuke reacties gaf! Op dat idee ben ik gekomen doordat ik op internet ben gaan zoeken naar manieren om paaseieren te verven. Bij deze zoektocht kwam ik tegen dat het in Rusland en in Oekraïne een gewoonte is om elkaar een mooi versierd paasei te geven als symbool voor een nieuw begin. Deze traditie sprak mij aan en daarom heb ik er ook maar eens uitvoering aan gegeven.

Leuke verhalen voor aan de paastafel

Het verven van eieren

De meest voor de hand liggende verklaring vind ik deze;

Vroeger mocht er in de vastentijd, tussen Aswoensdag en Pasen, geen vlees en eieren gegeten worden. Mensen beschilderden de eieren die door hun kippen werden gelegd in deze periode. Op paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.

Eieren verstoppen.

In onze cultuur gaat de geschiedenis van het eieren verstoppen vermoedelijk terug naar de 19e eeuw. Naar de Germaanse cultuur waar eieren, als vruchtbaarheidssymbool, in de akkers werden gestopt in de hoop de vruchtbaarheid van de akkers te vergroten.

De paashaas

Aansluitend is het volgende verhaal over de paashaas het meest voor de hand liggend omdat de haas slaapholen maakt die ze na korte tijd weer verlaten. De achtergebleven holen worden door vogels hergebruikt om hun nestjes in te bouwen en hun eieren in te leggen. Bovendien werd de haas gezien als de aardse verschijning van de godin Easter; de godin van de lente en de vruchtbaarheid.

Daar werd ik nou blij van. Leuk toch!

Nb, wij hebben de rode kool nog gegeten in een heerlijk stamppotje met vegetarische balletjes.

Eet smakelijk en een fijne Pasen!