Nederlanders zijn over het algemeen erg tevreden over hun woonkamer en geven hun eigen inrichting gemiddeld een 8. Toch stoort twee derde zich nog wel aan een aantal zaken. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat ik eind 2024 heb gehouden onder circa honderd bewoners. De belangrijkste bevindingen deel ik hier in deze blog. Ook opvallend: de meeste mensen vinden het spannend om kleur toe te voegen!
Wil je het hele onderzoek met alle resultaten bekijken? Stuur me een berichtje en ik mail het je gratis toe.
De allermooiste uitkomst vind ik toch wel dat mensen behoorlijk tevreden zijnover hun woonkamer en die vooral omschrijven als gezellig (54%) en sfeervol (44%). Ook vinden veel mensen hun woonkamer creatief (29%), rustig (29%) en origineel (23%). Slechts 1% van de ondervraagden noemt zijn woonkamer saai. Dat valt dan weer mee.
Toch zegt 67% zich te storen aan zaken in de woonkamer. Ergernissen variëren van beschadigde vloeren, losse of afwezige plinten (altijd die plinten!) tot lelijke of ‘verschrikkelijk’ zittende stoelen en banken. Ook balen veel mensen dat er te veel rommel in hun woonkamer is. Een enkeling ergert zich aan de afmeting van de woonkamer (te klein) of dat er te weinig licht is. Opvallende ergernis: ‘een beeld van mijn partner dat ik niet zo mooi vind’ – al vraag ik me dan wel meteen af of de partner het beeld gemaakt heeft, of dat de partner niet mooi afgebeeld is.
Spannend om kleur toe te voegen
Kleur in de woning wordt door verreweg het merendeel als belangrijk gezien. Maar liefst 52% noemt het zelfs ‘heel belangrijk’ en nog eens 41% ‘belangrijk’. Er is zelfs niemand die het onbelangrijk vindt. Toch vindt een groot deel het nog wel spannend om kleur toe te voegen. Zo’n 53% zegt het in min of meerdere mate spannend te vinden.
Mensen die het spannend vinden, zijn over het algemeen bang ‘dat een kleur te bepalend is’ (30%). Ook maakt men zich druk dat kleuren niet goed bij elkaar passen (19%) of dat men snel op de kleur uitgekeken raakt (16%). De mening van het bezoek speelt minder een rol. Slechts 2% zegt dat ze bang zijn dat anderen de kleuren stom vinden.
De meest voorkomende kleuren in de woonkamer zijn overigens wit, bruin en groen, al zal dat vooral met respectievelijk de muren, de meubels en de planten te maken hebben. De kleuren die daarna veel genoemd worden zijn de primaire kleuren blauw (32%) rood (23%) en geel (23%). Ook beige doet het opvallend goed met 23%.
Veel schilderijen en beeldjes
Ook kunst in de woning wordt belangrijk gevonden door het merendeel. Meer dan driekwart van de ondervraagden geeft dit aan, waarbij zelfs 38% het ‘heel belangrijk’ zegt te vinden.
Bijna alle ondervraagden (95%) geven dan ook aan wel iets van kunst in de woonkamer te hebben. De kans dat je een schilderij tegenkomt is hierbij het grootst (74%), gevolgd door een beeldje (61%) en iets van keramiek (51%) of een foto (50%). Ook glaswerk (39%) of een kunstzinnig souvenir (34%) worden veelvuldig genoemd. Een kwart zegt een zeefdruk aan de muur te hebben hangen en 19% een poster.
LEESTIP: Wil je inspiratie om iets aan de muur te hangen? Lees mijn blog Wat hang je aan de muur? Mijn 10 inspirerende tips.
Kunst aan de muur wordt minder spannend gevonden dan het toevoegen van kleur. 11% zegt het (heel) spannend te vinden om kunst toe te voegen en een 29% een beetje spannend. 60% vindt het (helemaal) niet spannend.
De mensen die het spannend vinden zijn vooral bang dat het niet goed past in de woning (31%). Daarnaast heeft 22% de angst dat ze er snel op uitgekeken raken. Ook is er wel sprake van twijfel. Zo zegt 12% niet goed te weten wat ze zelf mooi vinden en is 10% bang voor spijt achteraf. Niemand maakt zich in elk geval druk om de mening van anderen.
Een op de zes ‘doet eigenlijk maar wat’
Een deel van de ondervraagden zegt het best spannend te vinden om ‘überhaupt’ wat aan de woonkamer te veranderen. 35% vindt het een beetje spannend en 8% (heel) spannend. 57% vindt het (helemaal) niet spannend. Mensen zijn dan ook best tevreden over hun eigen interieursmaak en beoordelen die gemiddeld met een 7,9.
Als het gaat om het inrichten zegt een op de vijf daar veel aandacht aan te besteden door alles zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Nog eens 60% doet dat ‘een beetje maar niet te overdreven’, terwijl een op de zes (16%) niet veel aandacht aan de inrichting besteedt en eerlijk toegeeft: ik doe eigenlijk maar wat.
Toch zegt in totaal 92% dat de items in de woonkamer goed bij elkaar passen, al geeft 44% aan dat het iets beter zou kunnen. 5% vindt dat ‘het niet echt matcht’ en 2% vindt het ronduit ‘een rommeltje’.
Miskopen worden ook veel gedaan! Maar liefst 47% zegt weleens iets gekocht te hebben waar ze later spijt van hadden. Het gaat hierbij vooral om veel vloerkleden en om stoelen en banken die niet lekker zitten of te lomp staan. Iemand gaf zelfs aan 7 tot 8 banken gehad te hebben die niet lekker zaten (maar nu eindelijk de juiste heeft).
Wel of geen interieurontwerper?
Bewoners halen de meeste inspiratie uit zichzelf. Twee derde zegt te vertrouwen op de eigen creativiteit als het gaat om de inrichting. Toch zegt ook 40% de inspiratie te halen uit woningen van anderen. Ook woonwinkels (28%), woonbladen (25%) en woningen op tv worden genoemd als inspiratiebron. Daarnaast wordt er ook online een hoop inspiratie gevonden, bijvoorbeeld op Pinterest (19%), Instragram (18%) en website over wonen en interieur (17%).
Sommige mensen schakelen ook professionele hulp in: 12% zegt weleens een interieurontwerper te hebben ingehuurd. De resultaten waren daarvan (gelukkig!) over het algemeen positief te noemen. 73% gaf aan tevreden tot heel tevreden te zijn en 18% een beetje tevreden. Slechts 9% was ontevreden. Positieve punten van de interieurontwerper waren de nieuwe tips, het kleurgebruik en de ‘andere blik’. Ook ontwerpers die de uiteindelijke eindbeslissing bij de bewoner lieten, werden gewaardeerd. Minder positief werd geoordeeld over een ontwerper die de eigen stijl ‘erdoor drukte’ of wanneer er een te groot verschil in smaak bleek te zijn.
Uiteindelijk zegt 42% ervoor open te staan (‘ja’ of ‘misschien’) om in de toekomst eens een interieurontwerper in te huren, wat ik natuurlijk alleen maar kan toejuichen! Meest gehoorde reden van de mensen die dat niet willen is dat ze het leuker vinden om zelf doen (65%). Ook budget speelt een rol. 8% vindt het zonde van het geld en nog eens 8% kan het zich niet permitteren.
Inspiratie nodig?
Zowel de mensen die wel een interieurontwerper willen inhuren als de mensen die het liever zelf doen, begrijp ik erg goed en beide groepen help ik graag verder. Wil je eens sparren om jouw woning stijlvol in te richten zodat het toch echt jouw stijl is? Mail me gerust eens voor een vrijblijvende eerste kennismaking.
Ben je iemand die liever zelf het ontwerp maakt maar dan wel graag onder professionele begeleiding? Doe dan mee met mijn cursus kunstzinnig wonen (live en binnenkort ook thema cursussen online). Beide cursussen zijn vormgegeven naar het concept ‘dromen, durven en doen’. Hierin laat ik jouw eigen creativiteit stromen – want iedereen is creatief! Verder leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om je eigen ontwerp of deelontwerp te maken.
Ik wens je een happy home!
Ook ben ik altijd nieuwsgierig naar reacties op de uitkomsten van dit onderzoek. Wat valt jou op of wat verrast jou? Geef hieronder je reactie.
Ik heb belangstelling voor de cursus kunstzinnig wonen. De online of live versie. Ik krijg graag informatie als dat beschikbaar is over de online versie.
Groet Paulien
Hoi Paulien, wat heerlijk dat je belangstelling hebt voor een cursus. Binnen een week hoor je meer van mij.